Kosmetické jíly

Kosmetické jíly
By únor 09, 2020 0 Comment

Kosmetické jíly

Kosmetické jíly

Kosmetické jíly mají řadu příznivých vlastností, které prospívají každé pokožce.

Jíl je nezpevněná hornina tvořená jílovými minerály, kde má každý minerál pro lidské tělo specifický přínos. Jílů existuje několik druhů, všechny jsou bohaté na křemík, vápník, hliník, železo, hořčík, sodík, draslík, stříbro, titan, měď, zlato a stopové prvky. Jíl je obecně řečeno velmi jemný prášek minerálního původu.

Pro kosmetické účely je vyčištěn od všech nečistot a zpracován do práškové formy. Mezi nejpoužívanější jíly v kosmetice patří zelený, bílý, růžový a červený.

Obecnou charakteristikou všech jílů je schopnost absorbovat přebytečný kožní maz a nečistoty z povrchu a pórů pokožky. Každý kosmetický jíl má jiné minerální složení a nabízí různé výhody v rámci péče o pleť. Vysoký minerální obsah jílu pokožku omlazuje, provádí jemnou exfoliaci a stimulaci pokožky. Pravidelné používání jílových masek zanechá pokožku čistou, odstraní odumřelé kožní buňky, zlepší cirkulaci pleti a navrátí jí hladkou a zdravou záři.

Bentonitový jíl je směsí minerálů, která vznikla postupným zvětráváním vulkanického popele. Bentonitový jíl má nevýraznou, lehce našedlou barvu. Pro svou schopnost vstřebávat nadbytečný kožní maz a nečistoty z povrchu pleti je zvláště vhodný pro péči o mastnou pleť, která má sklony k akné. Reguluje tvorbu mazu a navrací rovnováhu pleti. Kromě toho jej však můžete použít také k péči o vlasy a vlasovou pokožku. Pomáhá odstraňovat lupy, dodá jim lesk. Obsahuje vysoký podíl sodíkového a vápníkového bentonitu. Má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky.

Bentonit najdete v mýdlovém šamponu s kopřivou

Přírodní mýdlový šampon: KOPŘIVA

Zelený jíl – nebo také modrozelený jíl - barva jílu je dána obsaženou kombinací oxidů železa a rozložených rostlinných částí. Je vhodný pro mastnější pleť. Na pleť má stimulační účinky, odstraňuje nečistoty z pokožky. Zbavuje pokožku odumřelých kožních buněk, stimuluje proudění krve v pokožce, zbavuje pokožku nadbytečné mastnoty a tím přispívá ke zmenšení pórů a celkovému posílení pleti. Nákupem zeleného jílu nikdy neuděláte chybu. Díky bohatému spektru minerálů a stopových prvků nabízí každé pleti pomocnou ruku.

Urychluje obnovu kožních buněk, proto je vhodný také pro zralou pleť a pokožku s kožními problémy, např. s ekzémy, vyrážkami, suchými místy. Při pravidelném používání kosmetiky se zeleným jílem nebo po vydatné pleťové masce je pleť hebká, rozzářená, sjednocená. To samé platí pro vlasy. Má velké absorpční schopnosti. Proto se nedoporučuje k dennímu používání lidem se sklonem k sušší nebo citlivé pokožce, je vhodný zejména pro pleť mastnější.

Zelený jíl najdete i v našem mýdle

Přírodní mýdlo: Modrozelený jíl

Koupel — lázeň se zeleným jílem pomáhá od bolestí kloubů a svalů, vyrážek, ekzému a pomáhá detoxikovat pokožku. Do vody přidejte 50 ml jílu a nechejte rozpustit. Přidat můžete pár kapek esenciálního oleje.

Bílý jíl nebo také kaolín je nejjemnější ze všech kosmetických jílů. Působí podobně jako jiné jíly, šetrně odstraňuje povrchové nečistoty a odumřelé kožní buňky, stimuluje mikrocirkulaci krve v pokožce. Na rozdíl od jiných kosmetických jílů však pokožku nezbavuje mastnoty, je tedy velmi vhodný pro pokožku jemnou a suchou. Takovou pleť revitalizuje, regeneruje a vyhlazuje. Zlepšuje její elasticitu, pevnost a strukturu. Bílý jíl má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomůže v boji s mnoha zdravotními problémy. Je bohatý na minerály, stopové prvky, železo, zinek, křemík, hořčík a vápník. Je označován jako hypoalergenní. Tím vším napomáhá ke zlepšení stavu pokožky, která trpí lupénkou, ekzémy či akné.

Kosmetické jíly se nejčastěji používají jako pleťové masky, její příprava je úplně jednoduchá a každý si ji může připravit doma sám.

Pro přípravu masky smíchejte cca 1 lžíci jílu a 1 lžíce destilované nebo převařené vody a pořádně promíchejte. Maska by neměla z pokožky stékat. Při aplikaci masky se vyhněte očnímu okolí. Masku nechte působit do zaschnutí, což trvá přibližně 10 až 15 minut. Opláchněte teplou vodou. Pokud si chcete pleťovou masku vylepšit, přidejte med, avokádo, banán nebo jogurt. Vždy si připravujte masku čerstvou. Sami si určujete, jakou konzistenci směs bude mít. Husté pasty a kaše se lépe nanášejí, pomaleji schnou a mají silnější účinek (doporučuji pro řešení akutních problémů, např. vyrážka, náhlý výskyt lupů, zhoršené akné), čím je konzistence řidší, tím maska rychleji zaschne a účinky jsou slabší (ideální pro pravidelnou péči pro udržení zdravého stavu).

Každá pleť si určitě přijde na své! V případě sušších typů pleti doporučuji přidat kromě vodní složky také fázi lipidní a nenechat masku s vyšším obsahem jílů na pleti zaschnout (ke zvlhčování během aplikace lze použít bylinný odvar).

A nezapomeňte, suchou a citlivou pleť byste účinkům kosmetických jílů měli vystavovat maximálně dvakrát do týdne!

Růžový jíl zlepšuje elasticitu pokožky, redukuje suchost a šupinatění. Tento jíl obsahuje oxid železitý, oxid křemičitý a stopové prvky, které příznivě působí na lidskou pokožku. Má revitalizační, regenerační, detoxikační, antiseptické, dezinfekční, zvláčňující, tonizující, zklidňující a čistící účinky. Patří k těm jemnějším jílům, a proto je také vhodný na všechny typy pleti, zejména na unavenou a zralou pleť. Díky své jemnosti je vhodný i pro osoby s citlivou a podrážděnou pokožkou se sklonem k začervenání. Má detoxikační účinky na pokožku, protože absorbuje škodlivé toxiny z pokožky, zbavuje pleť odumřelých buněk, revitalizuje ji a navrací jí pružnost. Růžový jíl také pomáhá odstraňovat ztvrdlou kůži, proto je vhodnou ingrediencí také do peelingových přípravků.

Díky podpoře látkové výměny v podkožních vrstvách napomáhá zmírnit projevy celulitidy. Úspěšně se také využívá při léčbě lupénky a jiných kožních problémů.

Máme ho v našem mýdle spolu s kokosovým mlékem

Přírodní mýdlo: KOKOS

Růový jíl najdete také v houbičkách na čištění pleti

Růžová konjac houbička

Červený jíl má antibakteriální účinky, reguluje tvorbu kožního mazu, regeneruje, vyhlazuje a také zmatňuje. Červený jíl obsahuje draslík a oxidy železa. Je vhodný na pleť normální až mastnou, citlivou nebo s projevy akné. Má čistící a regenerační schopnosti. Zlepšuje tvorbu kolagenových vláken v pokožce, vstřebává toxiny, čistí tak pleť do hloubky a navrací ji zdravý vzhled.

Kosmetické jíly se používají i při výrobě přírodních mýdel. Pravidelným používáním přírodního mýdla s obsahem kosmetických jílů, pomůžete zlepšit vzhled svojí pleti, zejména pleť problémová bude jásat.

Používání přírodního mýdla s obsahem kosmetických jílů je nejjednodušší varianta ošetření pokožky. Nemusíte nic míchat, produkt je připraven k okamžitému použití. Doporučuje se mýt si obličej ráno a večer. Stačí namydlit, nechat chvilku působit, smýt teplou vodou a osušit čistým ručníkem.

Červený jíl máme v tomto mýdle spolu s extrektem z růžových lístků

Přírodní mýdlo: RŮŽE