Kvítí a býlí v našich mýdlech

Kvítí a býlí v našich mýdlech
By září 10, 2019 0 Comment

Kvítí a býlí v našich mýdlech

Historie bylinkářství je stejně stará jako lidstvo samo. Bylinky byly známé ve vyspělých kulturách staré Číny, Indie a Egypta stejně jako u starých Římanů a Řeků. Jistě i vy znáte účinky bylin na naši pleť nebo na zdraví našeho organismu obecně. Ráda bych vás seznámila s kvítím a býlím, které jsme použili při výrobě našich mýdel.

Při výrobě mýdla  používáme extrakty z bylin, květy bylin a také esenciální oleje z různých bylin a rostlin v té nejlepší kvalitě.

Nejprve si pojďme představit levanduli

INCI: Lavandula Angustifolia

Levandule je velice známá a oblíbená rostlina. Její krása nespočívá jenom v jednotlivých rostlinách, ale v bohatém porostu, který vytváří, a který zdobí téměř každou zahradu. Stačí, když jenom zavadíte o lístky a rozline se překrásná naprosto typická vůně, které nelze odolat. Silně aromatické nejsou pouze květy, ale i listy této byliny. Představuje symbol čistoty a svěžesti a používali ji již staří Římané do koupelí při očistných obřadech. Její jméno je odvozeno od slova lavare - umývat. Její vůně je famózní a skoro každý ji miluje.

Pro zahradníky a milovníky permakultury je dobrou zprávou, že odpuzuje mravence a mšice, takže vám ochrání ostatní rostliny před škůdci. Je dobré je vysazovat společně s růžemi. Jistě jste si všimli, že levanduli většinou nenapadají žádní škůdci.

Obsahuje dlouhou řadu účinných látek - silice, kumariny, flavonoidy, kyselinu rozmarýnovou, také třísloviny a terpeny. Má protizánětlivé účinky, protivirové a antiseptické. Navozuje dobrou náladu a přináší uklidňující spánek.

V přírodním mýdle LEVANDULE je použit extrakt z květů levandule a květy levandule je mýdlo posypáno. Mýdlo je provoněné esenciálním olejem z levandule.

Večerní koupel či sprcha s tímto mýdlem je dobrá volba :-)

 

Další rostlina, kterou určitě znáte, je měsíček lékařský, známá léčivka 

INCI: Calendula Officinalis

Měsíček lékařský je jednoletá bylina se žlutými až zářivě oranžovými květy a patří k typické květeně mnohých venkovských zahrad. Má krásnou vůni, omamnou. Zdá se mi, že listy této byliny voní mnohem víc, než květy. Do kosmetických přípravků se pro svoji účinnost ale používají pouze květy.

Měsíček lékařský je také skvělý zahradní lékař, protože uzdravuje půdu tím, že odpuzuje háďátka, mandelinku bramborovou a svilušky. Je dobré si ho vysadit do záhonů, kde pěstujete brambory, jahody, okurky, hrášek, mrkev a taky rajčata. Má opravdu široké možnosti využití.

Jeho historie je dlouhá, používali jej Egypťané jako omlazovací bylinu, Peršané si měsíček oblíbili pro jeho výraznou chuť a přidávali ho do pokrmů

Z měsíčku lékařského se také připravují nejrůznější domácí čaje, masti, oleje, tinktury a také se mohou použít do salátů.  Díky velkému množství karotenu, který obsahují (barvivo rozpustné v tucích), získávají všechny mastičky a olejíčky krásnou oranžovou barvu. I naše mýdlo zbarvilo do žlutooranžova.  Nejvhodnější doba pro sběr je červenec-srpen.

Obsahuje celou řadu účinných látek - silice, saponiny, flavonoidy, hořčinu, vitamín C, kyselinu salicylovou, polyacetylenové sloučeniny a karotenová květní barviva.  Má mnoho pozitivních účinků na náš organismus, hojí drobné ranky a pohmožděniny. Je přirozeným antioxidantem a zvyšuje obranyschopnost organismu. Má schopnost zjemňovat pleť a proto se hojně využívá v kosmetických přípravcích. Pomáhá zmírňovat ekzém, akné a jiné kožní problémy.

Extrakt z této rostliny je obsažen v přírodním mýdle MĚSÍČEK, květy měsíčku lékařského jsou také v mýdle a mýdlo je jimi posypáno. Mýdlo je doplněno krásnou vůní citronové trávy  a pomeranče.

Poslední rostlinou, kterou můžete najít v našich mýdlech je růže, královna květin

INCI: Rosae Flos Knos. Tot

Již po staletí jsou známy blahodárné účinky královny květin na naši pleť. Je symbolem ženskosti, krásy a lásky. Obsahuje velké množství silic a proto tak krásně voní. Její vůně pomáhá harmonizovat ženskou psychiku, zmírňuje stres a dodává sebevědomí. Je v ní přes 300 účinných látek, přispívá k obnově buněk a tak zpomaluje proces stárnutí.

Hodí se pro všechny typy pleti. Každému typu pleti nabídne to, co potřebuje. Povadlou a zašedlou pleť rozzáří, citlivou a alergickou pokožku posiluje a uklidňuje a prospívá také aknózní pleti díky antibakteriálním a dezinfekčním účinkům, jimiž oplývá.

Z okvětních plátků růže se vyrábí mnoho kosmetických přípravků - růžová voda, růžový olej, tinktura, a také čaj.

Extrakt z této rostliny je obsažen v přírodním mýdle RŮŽE, okvětními plátky růže je mýdlo posypáno. Mýdlo je doplněno krásnou vůní hřebíčku a skořice.