Bambucké máslo

Bambucké máslo
By duben 03, 2023 0 Comment

Bambucké máslo

Bambucké máslo se do celého světa rozšířilo ze západní a střední Afriky (oblast Nigérie, Ghany, Uganda a Mali).
Je získáváno z ořechů vysokého stromu máslovníku afrického.
Existují dva poddruhy stromů, které produkují ořechy bambuckého másla.
První je Vitellaria Paradoxa ze západní Afriky (Ghana a Nigérie).
Druhým je Vitellaria Nilotica z východní Afriky (Uganda).
Roste výhradně v Africe, v úzké oblasti rovníkové Afriky. Je to opadavý strom dorůstající do výšky až 20 metrů.
Plodit začíná až po 15 až 25 letech a nejvyšší úrody dosahuje mezi 30 až 50 lety. Plodný zůstává až do 200 let a místní obyvatelé tento strom považují za posvátný.
Bambucké máslo je často nazýváno ženským či africkým zlatem.


Výroba bambuckého másla probíhá přímo na místě sběru ořechů a většina úkonů je typicky ženskou ruční prací, která probíhá v menších či větších komunitách.
Znalosti potřebné ke složité výrobě se dědí z matky na dceru již staletí.
Podle staleté tradice se plody ze stromu nesmějí trhat. Musí se počkat, až po uzrání ze stromu samovolně spadnou na zem.

Tyto ořechové plody, velké jako kaštany, čeká dlouhý ruční proces – praží se, drtí, melou a proplachují vodou, až se nakonec získá samotný tuk (bambucké máslo).


Bambucké máslo ve formě, která se používá v kosmetice, má nažloutlou, béžovou  barvu s charakteristickou oříškovou vůní.
V jeho složení nalezneme zejména triglyceridy s největším zastoupením kyseliny olejové (40-55 %) a kyseliny stearové (35-45 %). V menší míře (méně než 1 %) také obsahuje kyselinu palmitovou, kyselinu linoleovou či arašídovou.
Dalšími velmi důležitými prvky bambuckého másla jsou vitamíny A, D, F a především vitamín E.
Díky velkému obsahu těchto nenasycených mastných kyselin a vitamínů je bambucké máslo přímo kosmetickým pokladem pro vaši pokožku.
Používá se jako hydratační krém, noční krém na obličej, krém na ruce a na pokožku celého těla.




Bambuckého másla má blahodárné účinky pro vaši pleť

1. Vyživuje, chrání a je vhodné pro všechny typy pleti

Bambucké máslo je díky vysokému obsahu prospěšných látek vhodné pro všechny typy pleti, ať se jedná o suchou, citlivou, mastnou či normální pokožku. Bambucké máslo poskytne pleti potřebnou výživu a uzamkne v ní přirozenou vlhkost.
I když se vám může zdát, že má bambucké máslo mastnější konzistenci, je vhodné i pro mastnou a problematickou pleť, protože nemastí a neucpává póry. Lidé s problematickou pletí se sklonem k akné jej oceňují také kvůli jeho schopnosti vyhladit drobné jizvičky po akné. Pro mastnější plet se doporučuje používat menší množství.


Zvláště prospěšné je bambucké máslo v zimních měsících. Pleť dostává v tomto období pořádně zabrat, a to zejména kvůli mrazu a přechodům z tepla do zimy. Tyto jevy dokáží pokožku pořádně vysušit a dochází tím k nepříjemným projevům jako je červenání pleti, pnutí či šupinatění. Bambucké máslo dodá pleti potřebnou výživu a zanechá ji dlouhou dobu krásně zvláčněnou.

2. Účinně hydratuje do hloubky, patří mezi nejlepší hydratanty

Bambucké máslo má velmi dobrý promašťující efekt, výborně váže vodu a zároveň se rychle vstřebává do pleti.
Je skvělým pomocníkem při ekzémech a velmi suché pokožce. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin dokáže potřebnou hydrataci udržet dlouhodobě.
Podle některých studií bylo pozorováno, že efekt zvlhčení pokožky vrcholí po 1 hodině a přetrvává po dobu 8 hodin.

3. Ochrana proti slunečnímu záření

Bambucké máslo má přirozený ochranný faktor SPF 3-4. Pro každodenní pracovní shon či procházky ve městě nebo v přírodě dokáže pleť proti slunečním paprskům ochránit.
Pokud ale vystavujete plet přímému slunci v létě či na jaře je doporučováno tuto ochranu pleti zvýšit.


4. Anti-aging účinek proti stárnutí pokožky

Bambucké máslo zpomaluje stárnutí pokožky a pomáhá s regenerací tkáňových buněk díky vysokému obsahu antioxidantů a nenasycených mastných kyselin.
Mezi přírodní antioxidanty patří vitamíny A a E, které pomáhají v boji proti vráskám a podporují pružnost pokožky, tím že stimulují tvorbu a obnovu kolagenu.
V podstatě pleť nutí, aby si vyráběla více kolagenu, udrží zkrátka pleť mladou.


5. Působí na pleť hojivě a protizánětlivě

Bambucké máslo je tradičně ceněno pro své hojivé a protizánětlivé účinky. Obsahuje již zmíněné mastné kyseliny, které dokážou podpořit hojení poškozené kožní bariéry, tím zmírňovat projevy ekzémů, kožní dermatitidy, lupénky či dalších kožních onemocnění.

Doporučováno je i při prevenci a léčbě akné. Zmírňuje projevy způsobené se vzniklým akné, jako je zarudnutí a zjizvení pleti.
Všechny tyto vlastnosti dělají z bambuckého másla báječného pomocníka nejen v péči o pokožku obličeje, ale i celého těla – například také při předcházení těhotenským striím nebo celulitidě.


Ne nadarmo je nazýváno ženským či africkým zlatem a právě byly naskladněny Přírodní tělová másla právě s tímto máslem ;-)